duminică, 5 iunie 2016


Prezența la vot în București la ora 14:00


Harta de față arată prezența la vot la ora 14:00 în cele 278 de locații de vot organizate în București pentru alegerile locale.


Harta arată câteva tipare interesante.
Până la ora 14 iesirea la vot pare sa se structureze destul de mult geografic, în sensul că există câteva arii bine conturate cu un apetit mai mare pentru vot: sectorul 1 sau sectorul 6 in mod deosebit, ori altfel spus partea vestica si nord vestica a orasului.
De asemenea se poate observa structurarea prezentei ridicate pe seama unor axe, care taie capitala spre patru directii (mai slab insa in zona sudica si mai puternica in zona nordica). Sunt axe care corespund zonelor mai avute, ori "educate" ale orasului. Este un aspect interesant avand in vedere ca in mod traditional cei care ieseau la urne in prima jumatate a zilei erau cei din categoriile mai defavorizate social. In acest sens, harta ar putea arata un trend ce s-a vazut si la alegerile prezidentiale din 2014, cand votul pentru 'dreapta (anti-PSD)' a primit o prezenta mai ridicata decat se obisnuia traditional in Romania.


Nota: Asupra metodei folosite in construirea hartilor. Poligoanele nu corespund sectiilor de votare, ci imobilelor unde au fost gazduite sectiile de votare. De asemenea, decupajul pentru teritoriul arondat fiecarui imobil de votare nu corespunde cu teritoriul arondat sectiilor gazduite in acel imobil. 278 de astfel de imobile au fost cartografiate. Intrucat autoritatile nu pun la dispozitie coordonatele GPS  pentru teritoriile arondate sectiilor, pentru a crea poligoanele noi am folosit diagrama lui Voronoi, un altgoritm matematic ce parceleaza automat un teritoriu in mai multe sectiuni, avand la baza apropierea intre puncte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu