marți, 25 iunie 2019

Geografii electorale în București la Alegerile Pentru Parlamentul European 2019 (Hărți electorale)









În București, USR-PLUS a obținut o victorie decisivă cu o diferență de 24% față de PSD. De altfel, în marile orașe ale țării, USR-PLUS a fost de departe învingătorul acestor alegeri. Pentru PSD, raportate la rangul partidului, scorurile obținute în marile orașe au fost umilitoare. 






**Istoricul electoral al României a mai oferit un astfel de rezultat.

La nivelul întregii țări, votul transformat în act de protest împotriva guvernărilor PSD este principala explicație pentru rezultatul acestor alegeri. Corespondența o găsim la alegerile legislative din 1996. Atunci, votul a fost unul masiv împotriva PDSR, care se afla la guvernare din 1990. 
Se observă în tabelul de jos, că PSD a fost redus în 2019 la același scor din 1996.
S-a pus problema după recentele alegeri dacă PSD va dispărea. În 2000, PDSR lua 37% din voturi și câștiga decisiv alegerile, după ce cu 4 ani înainte fusese aprig învins, adunând doar 22%. PSD a luat același procent și în mai 2019.




****

Revin la București, mai 2019.

Mai jos, tabelul cu rezultatele pe sectoare. 

Pentru comparație am pus și rezultatele de la alegerile legislative din 2016. Rezultatele de la ultimele legislative au fost puternic influențate de zestrele electorale ale primarilor de sector. 



În 2016, PSD lua 45% în sectorul 5 și 32% în sectorul 1. Acum, în mai 2019, PSD este limitat la scoruri apropiate în toate sectoarele.
Simpatiile create de-a lungul vremii în sectoarele Bucureștiului pentru diverșii politicieni și partide care s-au perindat în primăriile de sector nu mai contează așa de mult în 2019 ca la alte alegeri precedente.
Sectorul 1 a fost văzut mulți ani ca un sector anti-PSD. Aici, USR a fost aproape să câștige primăria de sector în 2016. Însă, în 2019, USR-PLUS ia în sectorul 1 doar cu 7% mai mult decât în sectorul 5. Comparativ, în 2016, obținea cu 9% mai mult.


*****


Mai jos, hărțile electorale pentru București.


1. USR-PLUS


Harta conține 271 locații de votare. În 267 dintre acestea, USR a obținut mai multe voturi decât PSD. La nivelul întregii capitale, victoria USR-PLUS a fost impresionantă. 
Zonele mai înstărite, mai educate și mai tinere sunt cele care, în general, au votat peste medie cu USR-PLUS.

Printre cele mai mari rezultate, sunt obținute în centrul capitalei, Kiseleff-Băneasa, Aviației, Tei, Iancului, Dristor, Titan, Tineretului, Văcărești, Militari, Eroilor-Cotroceni-Drumul Sării, Grozăvești-Regie, Belvedere-Crângași, Bucureștii Noi-Dămăroaia. 
Harta rețelei de metrou a Bucureștiului e un bun predictor pentru votul USR-PLUS. Votul pentru alianță merge pe axele de dezvoltare nord-sud și vest-est ale capitalei.




2. PSD

Pentru PSD, voturile mai multe se concentrează mai ales spre periferii, în zonele mai îmbătrânite și deconectate din capitală. 
Cartierele unde PSD s-a descurcat mai bine sunt: Giulești, Chitila, Gara de Nord, Pajura, Colentina, Pantelimon, Obor, Industriilor, Berceni, Giurgiului, Ferentar, Rahova, Drumul Taberei.





3. PNL

În electoratul PNL există zone îmbătrânite, zone relativ mai sărace, dar și spații mai înstărite.
Geografia acestui partid arată diversele poziții pe care PNL le-a ocupat de-a lungul timpului în sistemul de partide românesc. Moștenirea politică a PNL este una diversă, la fel ca și geografia sa electorală.
PNL este simpatizat către periferii (Giulești, Rahova, Ferentari, Berceni, Giurgiului, Industriilor, Colentina, Pantelimon), în centrul capitalei, dar și în zonele mai înstărite din nordul orașului.




4. PMP

Harta PMP este, de asemenea, diversă. Ea este tributară poziționării partidului și a lui Traian Băsescu către electoratul periferic și către electoratul anti-PSD. 



5. Pro România

Partidul lui Ponta are cele mai concentrate performanțe. PR adună voturi mai multe (prevalent la periferii), în acele sectoare cu zestre electorală importantă pentru primarii de sector de la PSD: 2, 3, 4 și 5. 
Harta reprezintă un fost electorat al PSD în 2016.






Giorgian Guțoiu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu